Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/kbwishco/kbwish.co.uk/html/site/global.php on line 96 KBBArk - Real home: A cool kitchen that is both timely and timeless

Embed this project

Copied to clipboard width   height

Sign up to the newsletter Create an account Login

KITCHENS | BATHROOMS | BEDROOMS
CONTACTNEWSSTORIESFIND PROFESSIONALSBEDROOMSBATHROOMSKITCHENSHOME

Real home: A cool kitchen that is both timely and timeless

A splash of yellow totally transforms this Scandinavian industrial-style cooking space
   EKBB Magazine  |  written on: 31-05-2018 08:00am


Oak Hans J Wegner CH20 chairs, an Arne Jacobsen stainless steel jug and the colour yellow were the very stylish starting points for this Scandinavian industrial-style kitchen. “Our clients both work in art and these key elements, which they already owned, drove us toward the use of oak, stainless steel and accents of yellow,” explains Stephen.

Quick View

- Owners/residents: A couple who work in art and their two young children
 
- Designer: Matt Prall and Stephen Garland, designers and directors of Papilio

- Style: Scandinavian, industrial, contemporary
 
- Kitchen feature: Oak Hans J Wegner CH20 chairs, an Arne Jacobsen stainless steel jug and the colour yellow were the very stylish starting points for this Scandinavian industrial-style kitchen

Colour,contemporary,industrial,oak,yellow,stainless steel,black,design,shelves,style,symmetry,wall,tiles,metro,island,fun,bright,scandi,minimalist,scandinavian,spacious,creative,lighting,seamless,light

Stainless steel worktops reflect light from above, blending effortlessly with the hob, while a downdraft extractor hood in the same material turns the island from a cooking zone to an entertainment space in seconds



The angled architecture of the extension itself, a black brick bolt-on to the side of a three-storey Victorian house, further fuelled the designers’ inspiration. “We wanted to retain symmetry around the window, and by finishing the top of the cabinets in line with it we created a relationship between our furniture and the actual architecture,” says Stephen. Oak veneers were all hand-laid and book-matched so the pattern would feed across the cabinets, while blocks of yellow had to be carefully co-ordinated with just the right balance of colour and wood.

Hints of black, from the bar stools to the book shelves and even the ovens, were colour-matched to the windows, reinforcing that visual link from the fittings to the house itself. “The ovens have a black frame which makes them look almost like a window, sitting really nicely within that space,” adds Matt. With two young children growing up in this space, Stephen and Matt designed an interactive island fitted with a hob, breakfast bar and shelving complete with sockets, to suit each family member.

metallic worktop,colourful

Cabinets and countertops were specially designed to fit every angle of this quirky space



Finally, shelving up high created a visual showcase space for all the personal style which originally inspired the kitchen. “The balance and symmetry of the colour and materials segmented into blocks lends itself to a Mondrian painting,” enthuses Stephen. And it is indeed a piece of art in itself.

Q & A – Matt Prall and Stephen Garland, designers and directors of Papilio

- What was your brief?
Matt: A practical use of the space and for everything to be simple and easy to clean, which was one of the reasons we decided on stainless steel for the countertops, because it’s very hygienic.
Stephen: The couple also specified a central island where their children could sit and they had their hearts set on the colour yellow, but in small doses, without being overpowering.

light bulb,pendant lighting,yellow,kitchen,spacious

Oversized filament lamps are hung at random on black braided cord, ready to be dimmed when the mood requires



- How did you decide on the layout?

Stephen: We were governed slightly by the architecture of the room, deciding on a rise-and-fall extractor to avoid suspending anything from the angled ceiling and jarring the space. By positioning the fridge to the left it is accessible to both the kitchen and dining area, while the oven in the right-hand corner means the children aren’t likely to run in front of it while in use. There’s an integrated dishwasher close to the sink, with cutlery and pan drawers on the island with access to the hob, and more storage for crockery and dinner sets close to the dining area.

- And the lighting?
Matt: Filament lamps are trendy at the moment and these are on a dimmer so you have the option of lowering them at night, then there’s LED lighting under the cabinets and shelves which will illuminate the space for a dinner party. The pantry to the far left of the sink also has a light which is triggered when it opens and closes. There’s also natural light flooding in from the sliding door, tall window and the window above the dining area.

Credit: Simon Plant (Images), Victoria Rolison (Words)
Published: As featured in EKBB Magazine, Issue 245

Also read:
A dream contemporary home in the middle of the woods
A streamlined urban kitchen with modern elements

What do you like most about this kitchen? Tell us in the comments section below. 





Related articles

Real home: The Danish concept of 'snug' is at the heart of this kitchen

A cookspace that draws its inspiration from London and New York as well as Scandinavia

Real home: Cheerful colours stand out just enough in this townhouse kitchen

Moving the kitchen upstairs, this cooking space transforms into a warm and inviting kitchen

   EKBB Magazine
The UK's No.1 kitchen, bathroom and bedroom magazine dedicated to real-life luxury homes and turning your design dreams into reality.

View this project